Jutut ajassa

20 lokakuuta 2023

UUTUUSLEVYT - Ice Mo' & The Zydecoolers: Cool Zydeco

Taitaa olla lupauksen lunastamisen, vaihtoehtoisesti uhkauksen toteuttamisen aika. Jussi Syren And The Groundbreakersin viimeisimmästä kesäkuussa kirjoittaessani mainitsin jo aiemmin aikoneeni sohia lisää kohdallani vähemmän tuttuja genrejä. Surfin ja bluegrassin jälkeen on nyt käsillä zydecoa.

Blues-artisti Ismo Haavisto on purkittanut pitkäsoitollisen valtaosin, jollei ihan täysin tuota tyylisuuntaa edustavaa musiikkia. Cool Zydeco (2023) ilmestyi loppukeväästä.


Kokenut muusikko todisti jo Ismo Haavisto Bandin albumilla Winter Blues (2010), jotta I like zydeco. Samaisen, erinomaisen lätyn parhaimmistoon kuuluu tiivistunnelmainen balladi Mean ol' accordion. Molempia värittää kuulijaa ilahduttaen Ismon yksirivinen haitari.

Sisältyikö noihin kahteen kappaleeseen ennustus?

Kuka tietää. Joka tapauksessa 13 vuotta myöhemmin eli siis äskettäin putkahtanut levy tuo kuultavaksi, paitsi tuota laulajan likettämää louisianalaislähtöistä musaa myös uuden näkemyksen Mean ol' accordionista.

Erot eivät ole suuren suuria. Vahviten pistää korvaan uusversion tanakampi soundimaailma, joka korostaa alaääniä. Sekä basso (jo pitempään Haaviston bändissä soittanut, myös taustalaulava Ville Vallila) että etenkin rummut (Ismon poika Ukko Haavisto) kumisevat uhkeammin. Aloin miettimään tulevatko jykevimmät iskut peräti patarummusta ja onko perkussionisti Matias Partasella osuutta niiden tuottamiseen.

Zydecoolersit tulivatkin tuossa yhtä vaille esiteltyä. Se yksi on velimies Markon poika Oskari Haavisto, joka on yksin vastuussa levyn kitaroinnista. Ice Mo' on siis tällä kertaa jättänyt kuuskielisensä narikkaan ja hoitaa vokaalit, kurtun ja huuliharpun. Partanen hanskaa muitten rymistimien lisäksi pyykkilautaa, joka on haitarin ohella genrelle tunnusomainen instrumentti.

Hyvinhän se toimii. Toimivuutta parantaa maailmassani lähes aina se, kun ei pidättäydytä jääräpäisesti yhden lajin tavarassa. Cool Zydeco liikkuu muutamalla raidallaan tekijälleen selvästi tyypillisemmissä maisemissa ja hanurittomassa ilmaisussa. Second fiddle ja varsinkin Katarina rollaavat ja rokkaavat bluesia unohtamatta vallan reippaasti.

Rockin' zydeco tekee saman kuin kaksi edellä nostamaani noudatellen tiukasti albumin teemaa. Se saattaa jopa olla koko pakkauksen kovin pala.

Loppuun mainos, jonka tarjous on voimassa 25.10.2023 kello 10:een asti. Kannattaa kuunnella silloin alkava Apulaissheriffin ohjelma Roll FM:ltä. Liittyy tähän juttuun.

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti