Jutut ajassa

22 maaliskuuta 2023

LEVYT - Rossington Collins Band: Anytime, Anyplace, Anywhere

Kitaristi ja lauluntekijä lähti tästä maailmasta kaksi ja puoli viikkoa sitten 71 vuoden iässä.


Gary Rossington syntyi 4.12.1951 Floridan Jacksonvillessä. Isä kuoli yllättäen heti kohta pojan syntymän jälkeen, joten tämä jäi äitinsä yksin kasvattamaksi. Nuorukainen kiinnostui baseballin pelaamisesta tutustuen tätä kautta Ronnie Van Zantiin ja Bob Burnsiin.

Siirtyminen urheilun parista musiikkimaailmaan tapahtui mm. Rolling Stonesin innoittamana. Gary nappasi kitaran, Bob rummut ja Ronnie laulumikrofonin. Larry Junström ryhtyi basistiksi ja viimein Allen Collins toiseksi kitaristiksi. Elettiin 60-luvun puoliväliä.

Hieman ennen 70-luvun alkamista montakin eri nimeä läpikäyneestä yhtyeestä tuli Lynyrd Skynyrd. Tällä nimellä lennettiin muutamin kokoonpanomuutoksin vuoteen -77 saakka, varsinkin loppuajat korkealla ja kovaa. Rossington, Collins ja Van Zant pysyivät riveissä koko ajan, katkeamatta. Lento päättyi 20.10.1977. Gary ja Allen selvisivät, Ronnie ei.

Kaksi vuotta myöhemmin henkiinjääneet toverit palasivat yhteen. Lopun ajan skynyrdiläisistä basisti Leon Wilkeson ja kosketinsoittaja Billy Powell jatkoivat. Rumpali Artimus Pyle jäi pois jouduttuaan moottoripyöräonnettomuuteen juuri, kun olisi pitänyt alkaa toimia. Hänet korvasi Derek Hess.

Kolmanteen kitaraan pestattiin Barry Lee Harwood. Tämä oli kera Wilkesonin, Powellin, Pylen, Skynyrd-taustalaulaja Jo Billingsleyn ynnä muiden muodostanut yhden LP:n (Contraband (1979)) julkaisseen Alias-yhtyeen.

Uudesta ryhmästä ei haluttu uutta Lynyrd Skynyrdiä. Syntyi Rossington Collins Band. Jotta ero vanhaan olisi selkeämpi, otettiin vokalistiksi 38 Specialin taustakuorosta Dale Krantz. Aivan mahtava veto!

Studiossa piipahdettiin ja näin putkahti maailmaan albumi Anytime, Anyplace, Anywhere (1980).

Levy, ja miksei koko orkesterikin on tainnut jäädä aika lailla muutaman tunnetun, yhden käden sormin laskettavan southern rock -joukkueen varjoon. Biisilista ei herättäne muistumia muualla kuin aivan vihkiytyneimpien harrastajien pääkopissa. Myönnän, etten nyt itsekään tunnistanut näitä otsikoittensa perusteella. Ja silti, kyseessä on Apulaissheriffin tunnustuksen ansaitseva kokonaisuus.


Tyyliltään Any[anything] on toki pääosaltaan southern rockia. Tuotantoon on kuitenkin ympätty AOR-vivahteita, millä tarkoitan tässä adult-oriented rockia. Selvimmin toimenpide käy ilmi raidoilla Opportunity ja Getaway.

Onneksi ote on toisaalta monin paikoin melko hard, esim. loistava One good man. 70-lukuinen blues rock nousee pitkin matkaa mieleen muutamaan kertaan. Näiltä osin käytössä on siis oikeita palikoita. Myöskään se meikäläisen musamakuun heikohkosti käyvä AOR ei pääse lyttäämään pakettia pilalle.

Avauskappale Prime time johdattelee tunnelmaan kohtalaisen turvallisena, entisestä liikaa poikkeamattomana etelän rallina. Se lyö myös kättelyssä pöytään Rossington Collins Bandin kiistattoman valttikortin. Luulen, että tämä juttu olisi jäänyt kirjoittamatta, jos solistina olisi joku muu. Ainakin Krantzin peittoamiseen olisi tarvittu rutkasti papua.

Janis Joplinista muistuttava ulosanti - äänihän muistuttaa Janisin ääntä - sopii bändin soundiin ja materiaaliin kuin kottarainen pönttöön, ja on alalla yhtä harvinainen yhdistelmä kuin näinä aikoina kottarainen pöntössä.

Temporepertuaarin ääripäistä voi esimerkeiksi kaivaa kitara- ja pianovikkelöintiä sisältävän loppuhurjailun Sometimes you can put it out sekä raastavan balladin Three times as bad. Dale tuo tulkintoineen molempiin niiden ansaitsemaa lisäpotkua.

Harvat miesvokaalit tuottaa Harwood.

Levyn saatavuus on valitettavasti vähän sitä sun tätä. Käyttämistäni suoratoistopalveluistakaan sitä ei löydy kuin YouTuben epävirallisilta kanavilta. Haeskelkoon sieltä ken näytteitä tarvitsee ja kaipaa.

Omaan hyllyyni sain aikoinaan hankittua Rossington Collins Bandin ainoat kaksi LP:tä samoihin kuoriin niputtavan BGO Recordsin tupla-CD:n.


Kaverusten yhteistä taivalta kesti lopulta vain kotvasen. 1982 Gary meni naimisiin Dalen kanssa, Allenin vaimo kuoli dramaattisesti jo aiemmin. Nämä tekijät vaikuttivat hajoamiseen, jonka seurauksena muu porukka jatkoi Allens Collins Bandinä ja tuore aviopari perusti hiukan myöhemmin oman Rossington Bandinsä. Näidenkin julkaisut ovat tänä päivänä kiven alla.

Paitsi yksi. Rossingtonin (Band tiputettu nimestä pois) viimeisin studioalbumi Take It On Faith (2016) näyttäisi olevan yhä tilattavissa. Se jäi Garyn pitkän uran viimeiseksi täysimittaiseksi studiotyöksi. 80-luvun lopuilta vaikuttaneelta toisen aallon Lynyrd Skynyrdiltä ilmestyi vielä yksi single vuonna 2020. 

Minulta Anytime, Anyplace, Anywhere saa sen kummemmitta vertailuitta mihinkään suuntaan minulle antamansa arvon mukaisen tuomion.

Aivan mahtava!

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti