Jutut ajassa

02 heinäkuuta 2023

UUTUUSLEVYT - Micke Bjorklof & Blue Strip: Colors Of Jealousy

Micke Björklöf ja Lefty Leppänen vierailivat tänään, heinäkuun toisena MTV3:n Huomenta Suomessa. Lyhyeen juttutuokioon tiivistyi aika oivasti se mikä erottaa heidät ja monet muut omaehtoista musiikkia tekevät tyypit hittilähtöisistä kollegoistaan.

Väliin tuntui kuin ohjelma, sen aikataulu ja tapa tehdä sitä olisivat pyrkineet jyräämään vierailijat. Aivan kuin ohjelman toteutus olisi edustanut kiihkeää nykymeininkiä ja hektistä viihdeteollisuutta, kaverien ollessa omia rentoja itsejään.

Tuotannolla tuntui olevan kiire, kenties käydä lyhyessä ajassa läpi asiat, jotka oli etukäteen suunniteltu käytävän. Näin juontaja tuli - anteeksi, jos olen väärässä, mutta ainakin minä sain sellaisen vaikutelman - muutamaan otteeseen keskeyttäneeksi vieraansa. Hoppu hoppu. Pitää tehdä näin. Aikataulu. Formaatti.

Korostan kirjoittavani siltä pohjalta miten itse koen väittämättä juuri sen olevan oikein. Ehkä kuitenkin voisi ajatella taiteen yhdeksi määritelmäksi sen, jotta tehdään niin kuin oikeaksi nähdään sen sijaan, että pyritään johonkin tiettyyn muottiin. TV-ohjelmassa toki ymmärrän ja hyväksyn muotin olemassaolon.

Micke Bjorklof & Blue Stripin Colors Of Jealousy (2023) on yhtyeen toistaiseksi sliipatuin, tuotetuin ja materiaaliltaan ehkä vähiten vaihteleva. Se on silti omaehtoista. On tehty niin kuin on oikeaksi nähty.

Kahdella sanalla: hienoa musiikkia.


Kyseessä on orkesterin seitsemäs studioalbumi neljännesvuosisataan. Debyytti From Four Until Late (1997) sisälsi vielä pelkästään blues covereita. 
Sen jälkeen nokkamies Björklöfin, basisti Seppo Nuolikosken ja rumpali Teemu Vuorelan soittokavereiksi vaihtuivat uusina jäseninä kitaristi Leppänen ja kosketinsoittaja-perkussionisti Timo Roiko-Jokela.

Sama kokoonpano vaikuttaa yhä ja sen huomaa. Yhteispeli on saumatonta. Tekisi mieleni verrata entisaikaiseen junan vessaan, mutta jääköön se luomiensa epäpuhtaitten mielikuvien vuoksi. Sanotaan mieluummin, että Andyn tavoin ML&BS räjäyttää lian pois. Kuunnellessa tulee hyvä olo. Asiat tuntuvat luistavan.

Täytyy hieman pehmentää alun karrikoidun negatiivissävyistä tarinaani Huomenta Suomen studioilta. Toimittaja näet tunnisti varsin tarkkanäköisesti homman ytimen Micken & Leftyn lurautettua lyhyen pätkän huuliharpuin ja vm. 1930 teräsrunkoisin kitaroin. Siinä ei jäänyt epäselväksi kuinka taitavista, tyylitajuisista sekä toisiaan lukevista ja tukevista muusikoista on kyse.

Tuo Leppäsen National-stilikan soundi sykähdyttää aina korviin kantautuessaan. Siinä on jotain olennaista, mitä musan tarkoitukseen tulee. Se puhdistaa ja virkistää. Sen myötä tuntuu sisäisesti mukavalta.

Leppänen hoitelee levyllä myös monenmoisia muita kuusikielisiä sekä mandoliinit. Lisäksi hän on ollut liittymisestään lähtien bändin pääasiallinen biisintekijä. Tällä kertaa kappaleista 10/11 on yksin hänen kynästään ja se viimeinenkin, Feel it in my bones yhdessä Nuolikosken kanssa kirjoitettu.

Uusimmalla monitaituri Micke soittaa laulun ohella huuliharppua ja kitaraa. Levyttäessään tai esiintyessään pikkukokoonpanolla Leftyn ja basisti Miikka Chef Kivimäen kanssa, hän istuu rumpupatteriston takana.

Colors Of Jealousy on tyylikästä blues rockia, josta on särmikkyyttä hiottu sen verran pois, että sen voisi kuvitella saavan kannatusta myös roots-piirien ulkopuolella. Jos kelle, niin tälle porukalle kyllä soisi myös tuollaista laajempaakin menestystä.

Bändin somen kautta kantautuneiden tietojen perusteella levy on saanut varsin hyvin huomiota "piireissä" aina ulkomaita myöten. Jään mielenkiinnolla odottamaan mihin asti levyn suosio yltää.

Näytettä valitessani mietin taas kerran, että mitäpä minä itselleni ja maulleni voin. Eniten kun Apulaissheriffiä hetkauttaa tässäkin tapauksessa kiekon omaleimaisin, muista erottuvin biisi Good times somehow.

Jäin miettimään, läpsyvätkö alkua ja loppua hallinneet kädet yhteen koko kolmeminuuttisen ajan.

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:


3 kommenttia:

 1. Olethan onnistunut niin twitteristinä kuin blogistinakin herättämään kiinnostukseni yhteen sun toiseenkin musajuttuun. Mikset siis arvioosi MTV:n aamuohjelman toimittajan luvalla sanoen äänekkääseen tapaan haastatella rokkihemmoja, jotka olivat valmiita todennäköisesti itselleen luontaiseen tapaan kertoa tekemisistään. Minulla olisi ollut, jos olisin ollut paikalla, tarjota Björklöfille ja Leppäselle vinkki pirauttaa Ylenaamu-ohjelmaan ja ehdottaa, että heidät kutsuttaisiin Pasilaan ottamaan huomattavasti iisimmin vastaavanlaisen juttutuokion merkeissä.

  "Colors Of Jealousy" nyt uudelleen ja kokonaan kuunneltuna toimii jatkumona monelle levylle, joiden arviointeja olen blogistasi lukenut. Mellencampeille yms. Paranevat nimittäin kuuntelussa kerta kerralta. Niinkuin nyt esim. kappale "Are You Real".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten jo jutussakin kirjoitin, tulin ehkä sen alussa hiukan liioitelleeksi. Kyllä kai tuo haastattelu ihan hyvin meni. Meikäläinen vaan on tällainen hitaamman sukupolven edustaja 😃

   Poista
 2. No sittenhän meitä on kaksi. Olen jo tänään aamulla palaillut päivän harharetkeltä takaisin Ylenaamun helmaan saamaan Yleverolle vastinetta 😊

  VastaaPoista