Jutut ajassa

16 syyskuuta 2021

BIISIT - Hassisen Kone: Muoviruusuja omenapuissa III

Pelkästään loistavaa ja hyvää musiikkia tehneen orkesterin tuotannosta voi olla hankala nimetä yhtä kappaletta ylitse muiden. Mahdotonta se onkin, mutta nostan erään, josta on olemassa sen seitsemän erilaista levytystä.

Ismo Alanko kirjoitti Muoviruusuja omenapuissa jo 16-vuotiaana, siis ilmeisesti vuonna 1977. Paljon ennen Hassisen Konetta.

Lauluteksti on siinä määrin kummallinen, että a) en ole yrittänytkään ymmärtää, vaan nautin laulusta instrumenttina, sanoista sävyinä ja b) ihmettelen kuinka sen ikäinen kaveri sai aikaan tuollaista lyriikkaa.

Seitsemän kertaa Muoviruusuja


1) Ensimmäisen kerran Se taltioitiin keväällä 1980 ennen Venäjä-sessioita. Eri esittäjien kokoelmalle 3 Vuotta Myöhemmin (1980) päätyi vielä hieman hapuilevaa ja löysää menoa.

2) 16.8.1980 Vanhalla ylioppilastalolla nauhoitetulla keikalla Siinä oli aistittavissa samaa velttoutta kuin studioversiossa.

3) 23.12.1980 Kulttuuritalon konsertissa Siinä saattoi havaita orastavaa piristymistä. Reijo Heiskasen kitarointi kiinnittää huomion.

4) 1981 touko-kesäkuun Tuuliajolla-kiertueella tempo oli vauhdikas ja yhtyeen livetaito korkeaa tasoa. Esitys pistettiin albumille Tuuliajolla (Eli Ballaadeja Saimaalta) (1981). Tämä on paras lavalta tempaistu Se.

5) 1.8.1982 uusi Kone soitti Kaivopuistossa. Nyt Se oli saanut ylleen ison kokoonpanon näköisen sovituksen, jossa on progea ja psykedeliaa. Levyllä soundit ovat aavistuksen tummat.

6) Elokuussa 1982 iso Kone purkitti studiossa singlen Hiljaa virtaa veri (1982), jonka takasivulle pantiin Muoviruusuja omenapuissa III, joka on Apulaissheriffin valinta Sen eri versioista. Tässä on kunnon kuorot ja suvereenit soitot. Torvet ja kilkuttimet elävöittävät, Orma kitaroi ja Ismo laulaa kuten Ismo laulaa. Seiskatuumainen on molempine puolineen yksi kaikkien aikojen sinkuista Suomessa.

7) Juhannuksena 2000 Hassisen Kone pamautti comeback-keikan Joensuussa. 20 Vuotta Myöhemmin - Live 2000 (2010) dokumentoi tapauksen ja luonnollisesti Se tuli mukaan.


Biisiä ei löydy bändin kolmelta normiälppäriltä. Yllä on mainittu ja linkattu levyt, joilla eri versiot ensi kertaa ilmestyivät. Kohtien 2, 3 ja 5 osalta se tapahtui vasta kokoelmalla Jurot Nuorisojulkkikset - Koko Tuotanto Koko Tarina 1980-1982 (2009). Kuva boksin vihkosesta.

Ja tässä Se kuunneltavaksi: Muoviruusuja omenapuissa III.

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:


3 kommenttia:

  1. 8) Hassisen Kone levytti myös englanninkielisen version (vuoden 1982 loppupuolella, yhtyeen jo käytännössä hajottua): https://www.youtube.com/watch?v=NDrDcbN_1A0

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryökäles, miten onnistuinkin tuon unohtamaan. Kiitos lisäyksestä.

      Englanninkielistä Konetta ilmestyi kokonainen LP High Tension Wire (1982), ks. https://www.discogs.com/Hassisen-Kone-High-Tension-Wire/master/1753614

      Poista
  2. Eipä kestä. Kappalehan olisi päätynyt debyytille, mutta tuottaja Pantse Syrjän toiveesta se jätettiin pois. Olisikohan ollut tuon boxin varsin runsaassa tekstiliitteessä, missä asiasta oli puhetta.

    VastaaPoista