Jutut ajassa

01 helmikuuta 2023

BIISIT - Katriina Honkanen: Valo lentää

On ollut tapanani mahdollisuuksien mukaan ilmineerata asianomaisille näistä blogijutuista. Niin myös viime keväänä Katriina Honkasen levyn Valo Lentää (2001) tapauksessa. Sillä kertaa tekijä päätti paljastaa yhden, itselleen merkityksellisen kappaleen sanoituksen taustoja. 

En yleensä selittele lauluja, mutta tuo nimibiisi on sen verran erityinen, että teen poikkeuksen.

Vuosisadan vaihteen tienoilla taiteilijaa lähestyi kirjeitse eräs nainen, jolla oli syntymästään saakka sokea tytär. Kutsuttakoon häntä tekstin mukaan Valoksi. 9-vuotias oli tykästynyt Honkasen musiikkiin ja halusi tavata tämän.

Niinpä menin käymään heillä. Pöydässä oli tuoretta pullaa ja kahvit ja äiti sanoi jättävänsä meidät juttelemaan.

Valo kertoi elämästään, kuinka häntä joskus kiusataan, mutta etenkin siitä, mitä kaikkea hän tekee. Hän osoittautui toimeliaaksi lapseksi. Vanhemmat tukivat tyttöä kaikessa. Hän vieläpä halusi esittää jonkin Honkasen kappaleen itseään pianolla säestäen.

Sitten kysyin, mitä hän haluaisi tehdä isona. Lentää, hän sanoi. Ja perään hyvin pikkuvanhasti, että eihän hän voi lentää, kun on sokea.

Tapaamiset jatkuivat tovin aikaa, kunnes tyttö kerran tokaisi olevansa mielestään liian vanha hömppänä pitämäänsä fanitukseen.

Myöhemmin artisti sai äidiltä videon sirkuskoulusta, jonne Valo oli päässyt toteuttamaan unelmaansa. Lentämään. Videolla hän hyppää trapetsilta toisella trapetsilla pää alas päin riippuvan opettajan käsiin. Aikamoista! 70-luvun lapsena muistan miten television sirkusohjelmia katsoessa odotimme aina show'n päättävää trapetsitaiteilijoitten esitystä, sitä hurjinta.

Mulla meni kylmät väreet, kun katsoin sitä videota. Ihminen tekee, mitä haluaa, kun on tarpeeksi vahva.

Noista aineksista syntyi Valo lentää.


Musiikiksi sanoitettuna laulu oli koskettanut itseäni jo kauan sitten, vaikkei minulla ollut pienintäkään aavistusta mistä se kumpusi. Ehkä tuo on yhdenlainen osoitus taiteen voimasta.

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti