Jutut ajassa

04 lokakuuta 2022

UUTUUSLEVYT - ZZ Top: Raw - 'That Little Ol' Band From Texas' Original Soundtrack

Lyhyttä esihistoriaa vaille alusta saakka samalla kokoonpanolla toiminut ZZ Top menetti toissa kesänä basistinsa. Trion eliniäksi saatiin näin pikkaista vaille 52 vuotta. Se on varmaankin maailmanennätys ainakin niin sanottujen isojen liigassa.

Yli 50 vuotta samalla ryhmällä! Hatunnoston paikka.

2019 sai ensi-iltansa dokumenttielokuva, joka on jo nähty Suomenkin televisiossa. Filmiä varten kolmikko kokoontui nauhoittamaan vanhoja biisejään uusiksi. Raw - 'That Little Ol' Band From Texas' Original Soundtrack (2022) ilmestyi jälkijunassa.

Valikoima painottaa koko lailla, itse asiassa täysin yhtyeen levytysuran alkupuolta. 15 LP:n biisisaldo Raw'lla on aikajärjestyksessä seuraava: 2 - 1 - 1 - 4 - 0 - 1 - 1 - 2 - 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - 0. Huomataan, että Fandango! (1975) innoitti ottamaan mukaan peräti neljä numeroa ja vastaavasti Tejas (1976) ei mitään. Eliminatorin (1983) jälkeinen aika sivuutettiin tyystin.

Levyä on vaikea pitää huonona, kun se ei sitä ole. Suuri mutta täytyy silti perään heittää.

Ensinnäkin, minusta joka ainoa kappale kuulostaa alkuperäisessä asussaan paremmalta mitä näinä uusversioina. Parin raidan osalta suoritin vielä tarkistussoiton ennen kuin tohdin tällaista lausuntoa antaa.

Toisekseen, kaikenlainen irrottelu ja riskinotto loistaa poissaolollaan. Tämä on pääsyy miksi ykköspointti on tuollainen kuin on. On erittäin vaikea tehtävä saada klassikko toimimaan paremmin vuosikymmenten jälkeen äänitetyllä uusinnalla, jos se tehdään tarkoin alkuperäisen sovitusta mukaillen. Jopa Legsin syntikat ovat mukana yllätyksettöminä. Siitä jos mistä olisi kaivannut juurevampaa näkemystä.

Ehkä tämä koko paketti julkaistaan jonain päivänä videoitten kera. Juuri nyt YouTubessa näkyy olevan kolme kappaletta sitä sorttia. Ja kas, heti kun näkee ukkojen, etenkin Gibbonsin ja Hillin viileän eleettömän esiintymisen, alkaa pisteitä ropisemaan laariin ihan eri lailla. Todisteena albumilta El Loco (1981) mukaan napattu Tube snake boogie.

Ai niin, vielä yksi asia. Thunderbird on sikäli mukava kuriositeetti, että siitä ei studioversiota ole ennen Raw'ta julkaistu. Nyt on.

Toinenkin juttu. Kansi jakaa tunnustusta inspiraatiosta Jimmie Vaughanille, Kim Wilsonille ja Jimmy Reedille.


Ja vielä yksi. "'The Dust' may have left the building but he's still very much with us", sanoo levyn omistusteksti. Dusty Hill (19.5.1949 - 28.7.2021).

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti