Jutut ajassa

16 elokuuta 2022

SINGLEKOKOELMIA #7 - Howlin' Wolf: Howlin' Wolf

Minisarja jatkaa bluesin maailmassa.


Tätä levyä ei ehkä aina mielletä kokoelmaksi, mutta sitähän se on täysimääräisesti kuten monet miehen alkupään albumit. Rohkenen väittää, että hänen ensimmäinen ns. normikiekkonsa tuli ulos vasta studiouran kestettyä jo lähes 20 vuotta, ollen se psykedeelisesti valkopesty Howlin' Wolf Album (1969).

Meillehän ei tässä yhteydessä riitä pelkkä kokoelma, vaan tarvitaan singlenä julkaistuja esityksiä niputtava sellainen. Howlin' Wolfin Howlin' Wolf (1962) istuu sarjaan porsaanreikiä käyttämättä.

Kaksi sinkkua vuodelta -60, kolme mallia -61 ja vielä ensimmäinen vuoden -62 45 kierrosta minuutissa pyörivistä. Kuuden peräkkäisen pikkulätyn A- ja B-sivut pakattuna 12-tuumaiselle.

Äänitykset tehtiin kuudessa eri sessiossa Chicagossa 1957-61, yhdestä kolmeen numeroa per päivä. Wolf hoitelee laulun ohella huuliharpun, missä sitä esiintyy, sekä soittaa kitaraa ilmeisesti vain kahdella kappaleella.

Muutoin mukana heiluu useita eri muusikoita. Pääkitaristina toimii Hubert Sumlin, jonka rinnalla eri kerroilla eri kepittäjä, ainakin neljä tyyppiä. Lisäksi kuullaan neljää pianistia, neljää rumpalia ja yhtä tai kahta saksofonistia. Joudun tarjoilemaan hiukan epäeksaktia dataa, koska kokoonpanotiedot aavistuksen vaihtelevat lähteestä riippuen.

Sumlinin lisäksi kaikkia nauhoituksia yhdistää yksi mies. Tätä voi hyvällä syyllä pitää eräänä sähköisen Chicago bluesin pääarkkitehdeistä ja tärkeimmistä hahmoista Chess Recordsin (joka tämänkin LP:n julkaisi) tarinassa.

On mahdollista, että jossain kohtaa soittaa toinenkin basisti, ja nimenomaan sähköistä instrumenttia. Joka tapauksessa Willie Dixon pumppaa pystymallilla läpi koko kattauksen. Saapa hän puheen muodossa ääntäänkin kuuluville Going down slow'lla.

Oikeastaan kaikkien merkittävien Chess-artistien kanssa työskennellyt legenda kynäili 9/12 kuultavasta materiaalista. Sieltä löytyy sen sortin klassikoita kuin The red rooster, alkujaan Stevie Ray Vaughanin versiona minulle tutuksi tullut You'll be mine sekä Creamin suurelle valkoiselle yleisölle tunnetuksi tekemä Spoonful. Poislukien kimppalevyt Dixonia julkaistiin omalla nimellään suhteellisen vähän.

LP Howlin' Wolf pitää sisällään 12 kappaletta olennaista blues-historiaa. Vaikea tätä on olla suosittelematta, hienoakin hienompaa musiikkia kun on.

Jos ihmettelitte jutun alun kuvaa, kerrottakoon kyseessä olevan lukuisista uusintapainoksista Hoodoo Recordsin vuoden 2014 CD-versio, jolle on ahdettu alkuperäisen jatkoksi kymmenen bonusraitaa. Originaalikansi näyttää aivan toisenlaiselta.


Ei tarvi ihmetellä miksi levy tunnetaan myös nimellä The Rocking Chair.

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:


4 kommenttia:

  1. Howlin' ja Muddy on mun bluesit eli silloin kun haluan kuunnella roots-bluesia, siis ilman rollia tai 'n'rythmiä jne. Selailin spotifyä kun etsin noita biisejöä ja törmäsin sua luultavasti kiinnostavaan kokoelmaan: pov - U sold ur soul to the Devil, 50 biisiä. mielenkiintoinen cover on Beth Hartin Whole lotta love..toimii ilman lanttuakin tämä soppa ;D
    kun kirjoittaa blues-biisiin sanoja, kannattaa ottaa alkusysäys elävästä elämästä, sen biisin juuren täytyy olla totta. Loput voi siten liioitella. Nazarethilla on hauska Woke up this morning .biisi, heh.. .

    Clapton on tehnyt monelle blues-miehelle eläkkeen levyttäessään näiden musaa. Es JJ Calella tuskin on dollarista uupelo.

    https://i.ytimg.com/vi/B9FzVhw8_bY/hqdefault.jpg?sqp=-oaymwEcCNACELwBSFXyq4qpAw4IARUAAIhCGAFwAcABBg==&rs=AOn4CLDiBFp6aqn5c-FWTw9aU0YZfGq4Ow Tuota kuunnellut kerran päivässä vähintään noin puoli vuotta, on hyvä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jakamastasi kuvasta en saa selvää, mistä on kyse. Sen tiedän, etten itse haluaisi kuulla mitään joka päivä. Paitsi ehkä 10 sekunnin pätkän vanhaa Urheiluruudun tunnaria (Leevi And The Leavings).

      Poista
  2. Tuo jako on you tube linkki, Bluesberry smoke - One horse town. mulla on suosikkibiisejä, joskus hullaannun johonkin, ja jos se kyydissä pysyy pitkään, niin se siirtyy ikuisuus top teniin, eli jotkut niistä vaan kestää aikaa. Ja sitä toistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvä. Linkistä tuli vaan kuva. Tuo Blackberry Smoken viisu ei ollut ennestään tuttu, mutta hyvä kyllä.

      Poista