29 toukokuuta 2021

UUTUUSLEVYT: Rolling Rust: Mind Your Head

Vajaa neljä vuotta sitten olin tehdä virheen, kun CD-hyllyn tilanraivuutalkoot meinasivat kohdistua väärin. Tuolloin eräs lähtöpassien saajaksi kaavailtu tapaus oli Katriina Honkasen Valo Lentää (2001). Olin ostanut sen viitisentoista vuotta aiemmin ilman, että olisin siitä missään vaiheessa suuremmin innostunut.

Loppukesästä -17 liikuin Saariselän maisemissa ajellen Kaunispään huipulle kyseinen lähtijäkandidaatti auton soittimessa. Siinä miljöössä silloin se tuntui niin maan perusteellisen hienolta. Valo Lentää sai jäädä ja pikku hiljaa hankin solistin kaikki albumit haltuuni. Se tarkoittaa yhdeksää kiekollista suomenkielistä musiikkia.

Jossain vaiheessa viime vuotta silmiini sattui tieto mielenkiintoisesta uudesta yhtyeestä. Rolling Rustissa Honkanen laulaisi englanniksi rinnallaan puoliso Ilkka Tenhunen ja Janne Louhivuori.

Oliko viime vai tämän vuoden puolella, kun he päästivät suoratoistopalvelujen kautta maailmalle singlen. Kuulosti lupaavalta.

Maaliskuussa ilmestyi albumi Mind Your Head (2021). Ostohousut oli jalassa, vaan en käynyt hötkyilemään.

Taisi olla vapun tienoilla, kun viimein tutustuin levyyn YouTuben välityksellä. Ei oikein lähtenyt. Sinkkubiisi toimi parhaiten ja sen lisäksi oli ehkä pari muuta mukavaa. Kokaisin toistamiseen ja kappas vaan, viisarit alkoivat värähdellä.

Nyt minulla on CD, joka tuntui pariin otteeseen pyöriteltynä jo vallan mainiolta. Jos mietin heikkouksia, en keksi kuin pituuden. Mittaa on alle kolme varttia, mutta tämän tyyliselle tavaralle on kohdallani siinä rajoilla, kantaako tenho niin kauan. Riippuu mielentilasta.


Jaa minkä tyylistä sitten? En varmaan osaa kuvailla kovin hyvin.

Honkanen on tullut tutuksi popahtavan ja folkahtavan, tekstejä painottavan laulelman tekijänä. Satunnaisesti on kuultu valsseja ja irkkumeininkiä. Niin kehnosti lopputulosta kuvaava kuin onkin, käytän termiä laulaja-lauluntekijämusiikki.

Tämä nainen on mitä selkeimmin laulaja-lauluntekijä. Vanhemmasta tuotannosta löysin vain harvoja kappaleita, joissa on joku muu säveltäjä. Sanoitukset ovat olleet täysin hänen käsialaansa.

Nyt on siis kieli muuttunut. Sovituksissa ja soitannassa vaistoaa amerikkalaisen perinteen vaikutusta enemmän kuin koskaan. New Orleansin kaikuja, folk ja vilkkaalla mielikuvituksella ajatellen jopa (hill country) blues, jälleen myös brittein saarten kansanmusiikki.

Ei tätä pidä sijoittaa siiloihin, tämä pitää ottaa haltuun omin korvin.

Huomaan kirjoittavani vain yhden artistin aikaansaannoksesta ja kuitenkin meillä on tässä yhtye. No toisaalta, sävellyksistä ainoastaan neljä on merkattu Louhivuoren nimiin, muuten on tekijänä kaikissa Katriina H. Mainitun, vuoden 2001 albumin Muistot kääntyi Ian Gurneyn hyppysissä muotoon Memories.

Lähes kaikki runsain mitoin, mutta näkemyksellä käytetyt instrumentit ovat trion toimesta soitetut. Torvet hoituvat vierailijoiden voimin ja Vilho Louhivuori (en ala summassa arvuuttelemaan sukulaisuuksia) rummuttaa pariin otteeseen.

Tenhunen on ollut mukana Honkasen levytysuran alusta saakka. Tuotantoa, miksausta, valokuvausta, sovituksia, kitaroita, mandoliinia. Monenlaista. Tulee pinnistelemättä mieleen Hurmerinta & Hurmerinta sekä Puurtinen & Kuloniemi. Pariskunta on ollut aviossa yli 40 vuotta.

Näytettä haluavat ohjaan folkahtavan makupalan kimppuun. Pretty face edustaa vain itseään. Ei Mind Your Headistä pystykään yhden raidan avulla muodostamaan käsitystä. Siihen pitää käyttää hieman aikaa ja samalla voi selvittää hivuttautuuko se vähitellen kuulijan suosioon kuten se Apulaissheriffille teki.

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti