Jutut ajassa

28 lokakuuta 2020

VÄLIMALLIN PIKKULEVYJÄ MUUALTA #5 - Los Lobos: ...And A Time To Dance

Silloin tällöin kohtaa kummallisia yhteensattumia. Esimerkiksi lukiessa tulee vastaan jokin tapahtuma, paikka tai jopa yksittäinen sana ensimmäistä kertaa koskaan tai pitkään aikaan. Sitten ihan kohta törmää samaan aivan muussa yhteydessä.

Nyt kävi sattumoisin niin, että ulkomaisten pikkulevyjen minisarjan päättävä tapaus Sudet on kotoisin Los Angelesista, mistä ponnistivat myös kahden edellisen jakson Ice Cube ja Long Ryders. Eri piireissä liikutaan, mutta kotikaupunki yhdistää.

Nimellä Los Lobos Del Este De Los Angeles ilmestynyt LP Just Another Band From East L.A. (1978) työstettiin, kun yhtye oli vielä lähinnä jäsentensä harrastustoimintaa. Varsin pitkän julkaisutauon ja parin sinkun jälkeinen EP ...And A Time To Dance (1983) oli jo vakavissaan musiikkiuraan tähtäävän porukan tekosia.


Raidoista tunnetuin, Ritchie Valensin 25 vuotta aiemmin levyttämä Come on let's go soi kulkevana perus-rock'n'rollina. Why do you do? asettuu Apulaissheriffin tyylilajitutkan mukaan rockabilly-lokeroon. Angloamerikkalaisen musiikin tahdissa kehittyneeseen makuun nuo kaksi ovat lätyn helpoiten omaksuttavat tempaisut.

Los Lobosin konseptissa rockin sukulaiset näyttelevät kuitenkin vain osaa kokonaisuudesta. 1970-luvulta lähtien bändin ohjelmisto on perustunut americanan eri muotojen lisäksi latinalaisamerikkalaisiin, etenkin Meksikon genreihin.

Kun näin on, joudun nostamaan kädet pystyyn, vaikka helpon ja keskivaikean väliin asettuvaa kategorisointivimmaa podenkin. Heittelen siksi vain muutamia orkesterista lukemalla omaksuttuja termejä kehiin osaamatta tunnistaa yksittäisten kappaleiden kohdalla mistä on kyse: zydeco, texmex, chicano rock. Tai vielä eksoottisempina bolero, cumbia ja norteño.

Levyn muilla numeroilla operoidaan enemmän noilla tonteilla. Tämä tarkoittaa, että soitinvalikoimassa on normikitaran ja -basson lisäksi myös rajantakaiset variantit näistä sekä haitari.

Sudet mallia -83 olivat:

  • David Hidalgo, kitara + haitari
  • Cesar Rosas, kitara + bajo sexto (meksikolainen 12-kielinen basso)
  • Conrad Lozano, basso + guitarrón (iso meksikolainen kitara)
  • Louie Pérez, rummut

Koko revohka osallistui lauluhommiin ja ulkojäsenenä soitti saksofonia Steve Berlin, joka liittyi seuraavana vuonna virallisesti mukaan. Kokoonpano on säilynyt sellaisenaan käsittääkseni nykypäivään saakka, mikä on kunnioitusta herättävä asia ja minusta jo itseisarvoisesti hyvä juttu.

Konserttitilanteissa Los Lobos on pitkään käyttänyt vierailevia rumpaleita. Olen ollut ymmärtävinäni tämän johtuvan siitä, että Pérez tykkää muitten rinnalla tarttua kielisoittimiin.

Kuten herrojen nimistä voi arvata, ei espanjan kieli ole mikään ongelma ja he ovatkin kautta aikain käyttäneet sitä toisena laulukielenä. Niinpä myös ...And A Time To Dance sisältää kaksi espanjaksi vedettyä biisiä. Näistä tarjoilen kuultavaksi reippaan ja raikkaan hyppelyn Anselma.

Omasta mielestäni juuri tuon tapainen rilluttelu on parasta Los Lobosia, vaikka hyvin onnistunutta materiaalia he ovat tuottaneet myös rock'n'roll- ja blues-osastoilla. Samalla tunnustan oman kokemuspiirini rajoittuvan vähäisiä poikkeuksia lukuunottamatta 80-lukuun. Ehkä olisi syytä rikastuttaa hyllyä tämän pumpun uudemmillakin albumeilla.

Kuinkas ollakaan, paketti, jonka sisältä löytyi mm. Tin Can Trust (2010) tuossa juuri tulikin taloon.

Sarja päättyy


Välimallin pikkulevyjä muualta kattoi nyt pyöritellyn lisäksi seuraavat EP:t:

  • Graham Fenton's Matchbox: Rockabilly Rebel
  • AC/DC: '74 Jailbreak
  • The Long Ryders: 10-5-60
  • Ice Cube: Kill At Will

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti