07 tammikuuta 2020

MUINAISTA BLUESIA - Tulossa...

Bluesin sanotaan olevan yksi rock and rollin ja siten kaikkien rock-musiikin tyylisuuntien esi-isistä. Blues itsessään sai alkunsa Yhdysvaltain etelävaltioissa joskus 1900-luvun alussa, ellei jo edellisellä vuosisadalla. Vastuu kokonaisen musiikin lajin luomisesta lankeaa Afrikasta väkisellä tuotujen orjien jälkeläisten kontolle. Valtaosa näistä painoi edellisten sukupolvien tapaan pitkää päivää pakkotyössä.

Selvää on, että se mitä tänä päivänä yleisimmin bluesina esitetään poikkeaa rajusti alkuaikojen tyylistä. Plus että bluesiakin on niin monenlaista.

Apulaissheriffin tulevassa minisarjassa raapaistaan pintapuolisesti varhaisen bluesin historiaa vanhimmillaan vuodelta 1928. Parin viikon sisällä esiteltävät artistit ovat iso osa perustusta, josta lukemattomat lauluntekijät ja yhtyeet ovat liki sadan vuoden aikana ammentaneet. Suurin osa on tämän tehnyt tietämättään.


Vanhaa musaa julkaistaan nykyisin uudestaan ja uudestaan. Monesti takana on joku nimenomaan tällaiseen toimintaan keskittynyt pieni levy-yhtiö.

Eräs niistä on Soul Jam Records, jonka kokoelmiin tämä sarja nojautuu täysin. Firma toimii matalalla profililla ja on ehkä espanjalainen tai saksalainen. Verkkosivutkin sillä joskus oli, mutta ne katosivat jokunen vuosi sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti