30 syyskuuta 2019

WANHA SUOMI-PROGE #3 - Hamlet: Linnanherra

Olisitko valmis maksamaan otsikon levyn alkuperäisestä vinyyliversiosta 999 euroa ja 80 senttiä? Sellainen on päivän pyynti Discogs-sivustolla ja kohteena siis Hamletin Linnanherra (1977).

LP:tä on liikkeellä koko lailla pieni määrä, koska julkaisija Fonovox päätyi vetämään sen pois markkinoilta heti kohta markkinoille saattamisen jälkeen. Ratkaisuun johtivat jonkinlaiset erimielisyydet levy-yhtiön ja bändin välillä. Kaiketi riidan siemen tuli kylvettyä jo silloin, kun yhtiö "ehdotti" nimenvaihdosta Survivalista Hamletiksi ja sai tahtonsa läpi. Arvailla voi tuliko idea tämän päivän silmin rahtusen koomiseen kansikuvapukeutumiseenkin ylhäältä käsin.


Kaamoksen ja Scapa Flown albumien lailla (ks. Apulaissheriffin progesarjan aiemmat jaksot) myös Linnanherrasta saatiin Rocket Recordsin ansiosta CD-painos kuluvalla vuosikymmenellä. Hukkuneitten master-nauhojen takia päädyttiin tarkoitukseen hyödyntämään hyväkuntoista vinyyliä. Hifille harjaantumaton korvani ei kummajaisuutta noteeraa.

Musiikki on heavy-vivahteista progea ja puoltaa siten eräänlaisena kuriositeettina paikkaansa sarjassamme. Usean raidan kohdalla tulee väliin vahvemmin, toisinaan etäisemmin mieleen Black Sabbath. Jotain sinne päin kallellaan löytyy biisien rakenteissa sekä kitara- ja rumpusoundeissa, mielestäni. Oman mielipiteensä voi kukin muodostaa vaikkapa tarkistamalla omaperäisellä sanoituksellaan hyväntuulisia virnistyksiä kirvoittavan Korpireiska-rallin.

Reiska lähtee pankkia ryöstämään
suuret rahat sil on mielessään
pankin oven avaa innoissaan
kassaneiti valkeeksi valahtaa

Kaikkinensa levy on ihan hyvää keskitasoa, sellaista 3/5-osastoa, jolle on sijansa itseään parempienkin joukossa. Noustakseen korkeammalle tasolle kappaleisiin olisi ollut syytä lisätä aavistuksen enempi vaihtelua, kun ei juuri tämän äänitteen kaltainen tyylien yhdistely ja toteutus jaksanut minua lujemmin hetkauttaa. Suurin osa (etenkin nykyisin tehtävästä) musiikista on kuitenkin niin paljon vaivalloisempaa kuunneltavaa, että pakkasen puolelle ei sentään vajota. CD:n asema ei ole vaarannettuna levyhyllyni lähitulevaisuuden harvennustalkoissa.

Hamlet oli Linnanherralla pitkälti Nykterin veljesten yhtye:

  • Jouko Nykter, laulu
  • Hannu Nykter, kitara + laulu
  • Jouni Limingoja, basso + laulu
  • Harri Kannela, kitara
  • Kalle Kähkönen, rummut
  • Markku Suominen (vierailija), syntetisaattori
  • Juki Halttunen (vierailija), akustinen kitara

Niin kävikin, että bändin hajottua Nykterit yhdessä Kähkösen kanssa perustivat 50-lukua keskimääräistä tyylikkäämmin vetäneen Jam Rock Bandin.

Pekka Streng muuten antoi tekstitysapua lauluun Nuorena pakoon. Muuten tekijän krediitit menevät eri variaatioina Nykter-Nykter-Limingoja-piikkiin, Kannelan osallistuessa yhteen sävellykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti