20 helmikuuta 2022

LEVYT - Ne Luumäet: Pahat Ja Rumat

Kieltämättä Pahat Ja Rumat (1991) oli heti julkaisemisensa jälkeen minulle huomattavasti tärkeämpi kuin nykyään, mutta ansaitsee silti pyörittelyn alati jatkuvassa Apulaissheriffin parhaitten levyjen sarjassa.


Ansaitsee jo siksikin, että Niitten mielestäni paras LP Laki Ja Järjestys (1990) sai aikanaan ns. lyhyen kaavan mukaisen käsittelyn, johon toisinaan ns. joistakin syistä ns. päädyn. Yhtä haikeampaa kappaletta vaille vain nopeaa, tanakkaa paahtoa sisältävänä energiapommina se melkeinpä vaati osakseen suoraviivaisen ja analyysivapaan kirjoituksen.

Muistutan tähän väliin, että boksilla mennään kuten viimeksikin. Ostettuani kaikenkattavan neljän CD:n Luumäki-paketin uskoin bändin alkuperäiset vinyylit jälleenmyyjän käsiin ja hankin saamallani hyvityksellä lisää lasertekniikoitse kuunneltavaa musiikkia.

Hälyä Ja Pölyä (2012) ilmestyi melkein tasan 10 vuotta sitten.


Edeltäjäänsä verrattuna Pahat Ja Rumat on vaihtelevampi laadultaan. Sillä en voi kehua olevan 18:aa loistobiisiä, joten valikoin juttuun kirkkaimmat valopilkut ja totean loppujen kuuluvan luokkaan hyvä.

Kolmoseksi sijoitettu Oot kaunis laskee avauskaksikon kaahailun jälkeen hieman kierroksia. En ehkä menisi kutsumaan laulua balladiksi, vaikka se sitä Luumäki-asteikolla mitattuna onkin. Kuulijan vauhtikuurous tulee näytetyksi toteen, kun keskitempoinen rock tuntuu melkein illan viimeiseltä hitaalta. Soiton nopeuden ymmärrys osoittautuu suhteelliseksi taidoksi.

Kuudentena kajahtaa ilmoille ensimmäinen lujemmin koukuttava ralli. Lapsenvahti tarjoilee toisaalta luotisuoraa rappausta kiintoisampaa riffittelyä, toisaalta perusluumäkisen vinoa riimittelyä.

olin teininä sekopää lapsenvahti
kakaroita kutsui merenlahti
olin teininä sekopää lapsenvahti
ei kahta kertaa samaan perheeseen

12-tuumaisen lätkän A-puolen lopun kaksikko on niin ikään A-ryhmää. Tismalleen samat sävel- ja sanaluonnehdinnat kuin Lapsenvahtiin pätevät myös numeroon kahdeksan Älä piipitä.

Yhdeksikkö Onnellinen perhe julkaistiin singlenä ja oli kait jonkinasteinen hitti Suomessa. Tunnustan, jotta sitä saatettiin joskus baari- kautta konserttireissuilla hoilata takapenkin mölykuorolla. Konsertti ei tässä yhteydessä tarkoita puvut päällä seurattavaa taidemusiikkitapahtumaa. Virvoitusjuomien osuutta asiaan en kommentoi.

Onnellinen perhe on yksi osa lukemattomista Ramones-viittauksista Ne Luumäkien tuotannossa. Muistetaan miten yhtye veisteli alkutaipaleellaan käännösversioita esikuvansa materiaalista. Senkin jälkeen, kun biisit alettiin säveltää itse, säilyi lanka rapakon taakse katkeamattomana. Ramojen Rocket To Russialta (1977) löytyy perheen innoittaja We're a happy family.

Älppäriformaatissa takasivulle on ahdettu etupuoltakin toimivampaa kamaa. Heti keulilla kymppinä on kenties koko kokonaisuuden ykkösveto Kadunlakaisija. Sanoitus jatkaa tutun velmulla, sarjakuvamaisella horror-linjalla. Olli Soinion hirtehinen kauhuelokuva Kadunlakaisijat oli saanut ensi-iltansa joitain kuukausia aiemmin. Ehkä inspiraatio tuli siitä.

Pakkopaitaa erottuu myös joukosta. Tekstin hulluusteemaa Luumäet käyttivät urallaan useamminkin, aivan kuten Ramoneskin.

Jännästi B-puolen puolivälistä eli epätodennäköisimmästä paikasta LP:tä lähtee kolmen kovan putki. Lätyn peräti toinen hidastelu Sheena se taas on palauttaa kuvioihin ennestään tutun tytön. Se on Sheena esitteli hänet kakkosalbumilla Verta Ja Luita (1989). Turha mainitakaan, että New Yorkin R-bändi lauloi samasta likasta.

Sinkkuna alkuvuodesta -92 ilmestyneen hempeilyn perään paukahtaa ultranopea Multa pöllittiin fillari, jonka suorastaan nerokkaan yksinkertaista sanomaa en tohdi tähän lainata. Sen verran arveluttaa sitaattioikeuden soveltuvuus tapaukseen, jossa naputtelisin juttuun yli 50% sanoituksesta. Otsikko nimittäin kertoo lähes kaiken. Lähes.

Huippuputken päättää kesäisen popahtava Hietarantaan. Kätten läpytykset korostavat iloista tunnelmaa ja kertosäkeestä erottuu eräs kivoimmista riimipareista mitä juuri nyt hoksaan lauluihin kirjoitetun.

siellä simmaa
miljoona gimmaa

Anna anna shokkihoitoo (vai onko se Anna Anna shokkihoitoo?) ei juuri laske tasoa. Rampat kalkatti aikoinaan Gimme gimme shock treatment. Samantapaista vänkää tekstilainailua on muuten aikojen saatossa harrastanut paljon myös muuan Kari Peitsamo.


Boksin menusta paljastuu se ikävä seikka, että Onnellinen perhe ei asu kotonaan. Se häädettiin eri kiekolle, toivottavasti ainoastaan tilankäytöllisistä syistä. Muuten tuollaista pakkomuuttoa on vaikea ymmärtää.

Annetaan moinen siirto anteeksi, koska Pahat Ja Rumat on aivan mahtava levy!

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti