Jutut ajassa

20 heinäkuuta 2022

SINGLEKOKOELMIA #3 - Pate Mustajärvi: Pam Pam Pauli Vaan

Kolmas sinkkukokoelma uunista ulos. Edellisellä kierroksella ihmeteltiin Kinksiä, joilla oli mm. Lola. Nyt on vuorossa Pate Mustajärvi, jolla on mm. Lola. Solistin ja Esa Saarisen nimiin merkitty suomennos toimii kuin 80-luvun Corolla.

Niin toimii myös musapuoli. Sovitus myötäilee alkuperäistä. Arska Rautajoki lyömävehkeissä, Juuso Nordlund bassossa, Kala Alajoki kitarassa ja Safka Pekkonen koskettimissa tekevät huolella sen mitä pitää. Paten laulu kuulostaa vuoden 1984 nauhoituksella varsin vakuuttavalta ja naulaa biisin laatuskaalan hyvään päähän.

Mustajärven ensimmäiseltä soololta Nyt! (1984) on peräisin myös yksi ketjun vahvimmista lenkeistä, syvältä sisuksia riipivä Tuhkaa. Sama porukka klaaraa, etenkin Safka loistaa. Samaan tapaan originaalista isommin eroamaton toteutus riittää. Sanat Pertsa Reponen.

Kuuntelin juuri ehkä ensimmäistä kertaa koskaan Procol Harumin kappaleen Homburg, jota Tuhkaa versioi. Niin lujasti on Paulin ja kumppanien luenta iskostunut tajuntaan, että tuntui kuin Procol Harum olisi coveroinut sitä.

Laulujen Boulevard de la Madeleine ja Lui LP-koti oli Lago Nero (1988). Soittajistossa taas Nordlund ja Pekkonen, kitarassa T.T. Oksala. Ensin mainitulla kepittämässä lisäksi Pantse Syrjä ja Reijo Heiskanen, rummuissa Aku Syrjä sekä taustalaulajina Kata Laurikainen ja Toni Lähteenmäki. Jälkimmäisellä paukuttaa Twist Twist Erkinharju.

Käsittelyssä Pam Pam Pauli Vaan (1991).


Sille ladottiin kahdeksan laulajan siihen mennessä julkaiseman soolosinglen A-puolet ja ensimmäiseltä Elämässä pitää olla runkkua myös takasivu Yhdessä itkien. Mukana on Popedan pikkumusta Paulin taikakaulin. Vielä tekaistiin pari uutta biisiä, jotka julkaistiin sinkkuna Tarjoan kierroksen / Vaikka paljain jaloin.

Albumityypeille tällä siis on 8/12 sellaisia, joita mainitut kaksi LP:tä eivät pidä sisällään. Kokonaisuutena kokoelma on erinomainen. Kaikki minisarjassa toistaiseksi esitellyt ovat.

Oikeastaan olisin kaivannut vain kansiin kappalekohtaisia soittajatietoja. Alkuun listaamani ovat peräisin normiälppäreitten tiedoista. Sielläkin voi Nyt!:n osalta olla puutteita, koska levyllä vieraili Lindholmin Davesta lähtien porukkaa perusbändiä vahvistamassa.

Muista löysin pikahauin tietoa sen verran, että Synnyimme lähtemään äänitettiin kera Grand Slamin (Tikanmäki, Loueranta, Yliaho, Sytelä, Hyrskykari, Tammilehto) ja Meidän äiti imppaa Sielun Veljien. Hei Paula on duetto Saara Soisalon kanssa.

Paten alkuperäisesityksiä on 3/12. Kertomieni jatkoksi Mustajärvi tulkitsee esimerkiksi Coitus Intiä, Rolling Stonesia, Bruce Springsteeniä ja Beatlesiä, tekee sen J.Leskisen, J.Virtasen, J.Raittisen ynnä muiden sanoin.

Sataprosenttinen sarjaan kuuluvuus toteutuu, kun joka ainut raita oli ilmestynyt ennen tätä seiskatuumaisella. Todettakoon, jotta CD-painokseni kolmesta bonuksesta yksi rikkoo sääntöä, mutta ohitamme epäkohdan olankohautuksella.

Kirjoitin Jonna Tervomaan tapauksessa onnistuneista singlevalinnoista ja toistan itseäni nyt. Pam Pam Pauli Vaan on heittämällä kovempi paketti kuin kumpikaan artistin 80-luvun varsinaisista pitkäsoitoista. Voi olla, että aikarajauksen voi poistaa, tarkastella Paten tuotantoa tähän päivään saakka ja päätyä samaan lopputulemaan.

Kaiken kukkuraksi Tarjoan kierroksen tarjoilee Apulaissheriffille nostalgiaa joltain 90-luvun alun kesältä. Yhden Corollan (kaverin) mankasta tätä kuunneltiin eräänkin kerran.

Tiesittekö muuten? Hulvaton kansi kuvattiin sisätiloissa, trampoliinin kanssa, ja taivas tehtiin kepulikonstein jälkikäteen.

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti