Jutut ajassa

03 huhtikuuta 2021

LEVYT - Stevie Wonder: Hotter Than July

Blind Lemon Jefferson, Blind Willie Johnson, Blind Willie McTell, Ray Charles, Clarence Carter, Stevie Wonder, Steve Kekana, Jeff Healey, Andrea Bocelli.

Pahoittelut, jos olen seitsemästuhannes kuudessadaskolmaskymmenesviides, joka rakentaa listaa samalla perusteella. Sitten voisi miettiä, miten paljon lahjakkuutta on aikojen kuluessa siunattu sokeille muusikoille. Pähkäillä kuinka tärkeimmäksi kuvittelemamme aistin puuttuessa pystyy niin hienoihin saavutuksiin pääsemään.

Vaan kun se ei minusta ole lainkaan kummallista. Miksi olisi?

Sen sijaan saa äimistellä miten ylipäätään kukaan on voinut saada elämässään aikaan niin rutkasti komeaa musiikkia. Kolmekymppisen Stevie Wonderin studioalbumina numero 20 ilmestyi Hotter Than July (1980).


Toistan: kolmekymppisen jäpän 20. albumi. Meriitteinään hänellä oli sentään jo useita Top10-älppäreitä ja parikymmentä Top10-sinkkua Yhdysvalloissa. Siinä maassa noihin listasijoituksiin ei aivan pienellä myynnillä 60- ja 70-luvuilla päästy.

Superlahjakkuuden esikoinen The Jazz Soul Of Little Stevie (1962) raapaistiin markkinoille pojan ollessa 12-vuotias. Vuoteen 1976 asti tuli paria poikkeusta lukuunottamatta levy vuodessa, parhaana kolme.

Aikuiseksi kasvaneen ihmelapsen uran kultakautena pidetään ajanjaksoa 1972-76 (noin), jolloin hän julkaisi täyskädellisen mestarillisiksi ylistettyjä kiekkoja. Seurasi kolmen vuoden tauko, jonka perään valmistui tuolloin flopiksi koettu Journey Through The Secret Life Of Plants (1979), elokuvamusiikkia dokumenttifilmiin.

Täyskädessä on viisi korttia. Viisi sormea, jos niin halutaan sanoa. Mutta jos tulee soittaja kuusitoistasorminen, on tällä tasajaon sattuessa kahdeksan. Sellaiseen täyskäteen mahtuu kepeästi aiempien jatkoksi myös tämän jutun aihe. Apulaissheriffin maailmassa se on itse asiassa kovempi tapaus kuin yksikään viisikosta. Do like you käynee näytöstä.

En minä niitä vanhempia pysty moittimaankaan, mutta jollain tapaa ne ovat makuuni ripauksen liian progressiivisia tai taiteellisia ansaitakseen kokonaisuuksina aivan korkeimpia pisteitä. Biisitasolla niiltä löytyy timanttia yllin kyllin.

Hotter Than July sen sijaan antoi hieman periksi kevyemmälle kaupallisuudelle. Korostan sanaa hieman.

Vaikka pikkusormi ojentuikin kyseiseen suuntaan, ei siinä koko kättä kättelyssä menetetty. Myöhemmin meni selvästi enemmän. Mies valui viihteellisemmän popin ja soulin pariin ja sitä myöten keskemmälle jenkkiläistä valtavirtaa. Julkaisutahti harveni. Kuultiin duettoja toisten maailmanluokan tekijöiden kanssa.

Tyyleiltään rikkaan paketin voi sanoa koostuvan R&B:stä ja popista, joita maustavat ainakin afrikkalaiset ja karibialaiset rytmit sekä funk. Mukaan mahtuu kaksi laatuballadia Rocket love ja Lately. Jälkimmäisen Stevie tulkitsee vain pianon ja bassosyntetisaattorin kanssa.


Wonder oli tykästynyt reggaeen ja tutustunut Marleyn Bobiin. Omilla saroillaan menestyneet tähdet esiintyivätkin yhdessä vuonna 1979. Sen inspiroimana syntyi ensimmäinen viisu tulevalle levylle.

Master blaster (jammin') sisältänee otsikossaan ohkaisen viittauksen Marleyn taannoiseen hittiin. Puristisimman reggae-seulan läpi se ei ehkä pääse. Onpahan vain loisteliasta rytmistä iloittelua, hienoa laulantaa sekä torvineen, perkussioineen ja kuoroineen mainio osoitus tyylitajuisesta sovittamisesta.

Neroksikin luonnehditun artistin tapana on vartuttuaan ollut tehdä valmistelevat ja viimeistelevät vaiheet pääosin itse. Tällä kertaa hän sai sanoitusapuja yhteen biisiin. Sävellykset, sovitukset ja tuotanto ovat omaa työtä. Päälle vielä reilusti soitettuja instrumentteja, joihin lukeutuu lukuisia erilaisia kosketinsoittimia ja syntikoita, rummut, huuliharppu, huilu ja basso.

Eräs ulottuvuus teoksella on mustien kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King. Stevie oli osaltaan ajamassa tämän syntymäpäivää kansalliseksi vapaapäiväksi. Sitä se oli toki ollut siellä täällä jo vuodesta 1971 lähtien.

Tarkoitusta varten syntyi hieno Happy birthday, joka taitaa olla ensimmäinen kuulemani ja kunnolla tunnistamani Wonderin kappale. LP:n sisäkanteen painettiin aiheeseen liittyvää kuva- ja tekstimateriaalia.

Liittovaltiotason lain vapaasta allekirjoitti sittemmin presidentti Ronald Reagan ja sitä vietettiin ensi kertaa vuonna 1986. Martin Luther King Jr. -päivä ajoittuu Yhdysvalloissa tammikuun kolmannelle maanantaille. King syntyi 15.1.1929 ja murhattiin vajaa 40 vuotta myöhemmin.


Joku saattaisi sanoa "govaa gamaa", mutta minä totean, että Hotter Than July on aivan mahtava levy!

-----

Aiheeseen liittyvää Apulaissheriffin blogissa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti